Co się je na Kaszubach?

Kaszuby wydają się być niezwykłym miejscem na mapie Polski. Region od dekad kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno kwestii kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z legalnie uznawanych przez prawo językim mniejszości narodowej.

Zamieszkujący północną część kraju mieszkańcy Kaszub mogą się także szczycić swoją tradycyjną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w przeciwieństwie do wielu miast nie jedynie pizza i burgery. Kuchnia regionalna w Kościerzynie, której można tu skosztować, zalicza się do tych, obok których nie da się przejść niezwróciwszy na nią uwagi.

Kuchnia kaszubska – na jakich składnikach bazuje?

Jak większość kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska ściśle złączona jest z stylem życia Kaszubów. Oznacza to, że wpływ mają na nią pory roku oraz dary, które wypuści ziemia.

Od dekad mieszkańcy regionu trudnili się pracami polowymi i rybołówstwem. W związku z tym główne specjały w tej kuchni bazują na rybach, drobiu i świeżych warzywach.

Kościerzyna i okolice to także stosunkowo mocno zalesione terytoria. Powoduje to, że popularne są tu również dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat zdobywania, gromadzenia i przede wszystkim przygotowywania miejscowych darów ziemi.

Właściwie wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w innych miejscach można tu spotkać w menu dania takiej jak pizza i burgery. Będąc tu dobrze jest jednak postawić na na rodzimą kuchnię.

Kościerzyna – co się je w sercu Kaszub?

Wizyta na Kaszubach to konieczne odwiedziny w jednym z licznych tutejszych lasów. Jest tu ich mnogość. Szum drzew pozwala się zrelaksować, czaru dodają im rozsiane gdzieniegdzie jeziorka. Są to perfekcyjne okolice na zżycie się z naturą i naładowanie baterii.

Będąc tu warto choć częściowo zanurzyć się z miejscową kulturą i tradycją. Bogate zdobnictwo, charakterystyczny język i przyciągające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji.

Wyjazd na wczasy to świeta okazja do spróbowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje miejscowe frykasy.

Zwłaszcza popularne dania, które oferuje kuchnia kaszubska to swojskie wędliny czy przetwory rybne. Szukając informacji na ten temat, wielu krytyków poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i wyrazista w smaku.

Opróćz tego lokalsi oferują różnego rodzaju wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery z lokalnymi składnikami. Pizza z owocami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze podają z grzybami z kaszubskich lasów.
Gdy na mapie naszej podróży występuje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić research. Przeważnie przeczesując bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki.

Jeśli chcemy na prawdę poznać tą kulturę dobrym pomysłem są gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najgłębiej zapuściły swe korzenie.